Tanzania Ngorongoro
100% Arabica
Káva na okraji kráteru Ngorongoro má bohatou minulost. První zmínky o zdejších farmách se datují již do 1900, kdy zde tehdejší němečtí osadníci vysadili první rostliny kávovníku. Farmy, nacházejíce se na okraji proslulé lokality světového dědictví, chráněné oblasti Ngorongoro, hraničí s jeho lesem, který je domovem slonů, buvolů, lvů a menších antilop. V současné době se o kvalitu kávy starají již po 3 generace místní rodiny a udržují na farmách plochy s křovinami a stromy pro divokou zvěř, aby pěstování kávy na farmách mělo minimální dopad na sousedící divokou přírodu.
Káva se zde pěstuje v nadmořské výšce 1600-1850 m.n.m. Farmáři spoléhají především na závlahu deštěm, spodních vod je zde nedostatek. Velké rozdíly v topografii farem, které způsobují specifická mikroklimata, různé odrůdy pěstované kávy, to vše dává kávě od kráteru Ngorongoro jedinečný a komplexní profil šálku. Čerstvě sklizené kávové třešně jsou přivezeny do mycí stanice, kde jsou nejprve zbaveny slupky a následně fermentovány po dobu až 36 hodin. Po fermentaci se zrna promyjí ve vodě a suší na "afrických postelích", vyvýšených platech nad zemí. Zrna se zpočátku suší ve stínu, aby ostré africké slunce zrnu nezpůsobilo tepelný šok na počátku sušení. Proces sušení zrn trvá cca. 8-10 dní v závislosti na počasí než je dosaženo optimální zbytkové vlhkosti v zrnu.
Chuťový profil: Vyvážený šálek, jemné kulaté tělo, bohaté aroma. Sladká s tóny černého čaje. Jemná, příjemná acidity citrusů, grapefruitu a tropického ovoce.
Zpracování: Mokré-zcela promývaná
Oblast pěstování: Tanzania, Ngorongoro kráter, 1650-1820 m.n.m.
Odrůda: Bourbon, Kent, Tacri, SL 28, SL 24
Pražení: light Medium-lehce střední
SCA Scoring: 85,00
Balení: Sáček vícevrstvý, ploché dno, ventil, kvalitní ZIP uzávěr
Káva skladem
Kategorie: | JEDNODRUHOVÉ |
---|